Elektrisch roken, het minder schadelijke alternatief!

Het thema gezondheid staat vandaag de dag bij vrijwel iedereen hoog op de agenda. Voldoende beweging, gezond eten en voldoende nachtrust zijn hierin belangrijke factoren. Meer en meer wordt er ook gekeken naar de levensstijl, ofwel onze manier van leven. Onze manier van leven bestaat voor een groot deel uit het doen van dingen die we doen uit gewoonte. Een glaasje wijn voor het slapen gaan is hier een goed voorbeeld van. Een ander voorbeeld waar uit blijkt dat wij mensen tot op zekere hoogte gewoontedieren zijn is het roken van een sigaretje. Vaak wordt een sigaret op vaste momenten gerookt, bijvoorbeeld na het eten of bij het drinken van een kop koffie of een pilsje. Gewoon, gezellig en veel mensen associƫren gezelligheid met een sigaretje.

Natuurlijk weten we allemaal dat roken niet gezond is. Roken is jaarlijks nog steeds goed voor een flink aantal doden. Ook het zogenaamde meeroken is iets dat de gezondheid veel schade toebrengt. Helaas valt het meestal niet mee om te stoppen met roken. We kunnen dan ook gerust stellen dat roken tot op zekere hoogte een verslaving genoemd mag worden. Was er maar een minder schadelijk alternatief voor de sigaret, want dat zou al een behoorlijk verschil maken.

Dit alternatief is gelukkig gevonden in het elektrisch roken. Klinkt misschien ingewikkeld, maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. In het geval van elektrisch roken moet je roken zien als verdampen. Er vindt namelijk geen daadwerkelijke verbranding plaats. Laten we de bekende e-sigaret eens als voorbeeld nemen. Een e-sigaret bestaat uit een aantal vaste onderdelen, te weten:

  • Batterij
  • Atomizer, ook wel verdamper genoemd
  • Capsule met vloeistof

In de verdamper zit een lontje en om dit lontje tref je een gloeidraadje aan. Het lontje hangt in de capsule met vloeistof. Door op een knopje te drukken wordt het gloeidraadje verhit en verdampt de vloeistof uit het lontje. De damp die hierbij vrijkomt inhaleer je en zie hier de werking van de e-sigaret. Een e-sigaret bevat vaak wel nicotine, maar geen schadelijke stoffen als koolmonoxide en teer.

Naast sigaretten zijn er ook mensen die sigaar of pijp roken. Ook voor deze mensen is de overstap naar elektrisch roken mogelijk. E-pijpen en e-sigaren zijn het minder schadelijke alternatief voor pijp en sigaar.