Waarom overstappen op elektrisch roken?

Rondom roken is altijd veel te doen. Iedereen heeft er zo zijn mening over en zoveel mensen, zoveel meningen. Ook de overheid vindt het nodige van roken. Als roker merk je dit vooral in de portemonnee, want de prijs van een rokertje lijkt alleen maar te stijgen, waarbij het plafond nog lang niet in zicht lijkt te zijn. Het klinkt je vast niet verrassend in de oren als je hoort dat de overheid het roken het liefst zou willen verbieden. Of het ooit zover zal komen is maar zeer de vraag, maar helemaal uitsluiten kunnen we dit simpelweg ook niet.

Als je nu pijp, sigaar of sigaret rookt, waarom zou je dan de overstap maken naar elektisch roken? Als jouw favoriete rokertje nog volop verkrijgbaar is, dan is daar toch geen enkele noodzaak toe? Nee, dat klopt, want noodzaak is misschien een te groot woord in deze. Maar als je er toch eens wat dieper en langer over nadenkt, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dan dat elektrisch roken een aantal belangrijke voordelen met zich meebrengt.

Allereerst is daar natuurlijk het onderwerp gezondheid. Dat roken ongezond is weten we allemaal en daar gaan we je dan ook niet verder mee vervelen. Wel is het goed om te weten dat elektrisch roken een stuk minder schadelijk is voor de gezondheid. Het is een illusie om te denken dat elektrisch roken gezond is, want dat is het zeker niet. Minder schadelijk is de term die de lading dekt en dat is natuurlijk al snel pure winst.

Een tweede reden om elektrisch roken een kans te geven heeft alles te maken met de prijs van sigaretten en tabak. Een pakje sigaretten mag het nodige kosten en als je veel rookt, dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen. De meeste fabrikanten hebben het aantal sigaretten in een pakje al verlaagd, om zo de prijs nog een beetje in de hand te houden. De verwachting is dat er nog geen einde komt aan de prijsstijging van sigaretten. De overheid verhoogt zo’n beetje jaarlijks de accijns op tabak om zo het roken te ontmoedigen. E-sigaretten zijn net als e-sigaren en e-pijpen vrijgesteld van deze accijnzen. Je kunt de aankoop van een e-sigaret als investering zien, maar deze kosten heb je door het gebruik ervan snel terug verdiend. Als je een pakje sigaretten per dag rookt, dan kan elektrisch roken jou gemakkelijk vijf euro (en meer!!) per dag besparen. En als je vijf euro per dag nog wel mee vindt vallen, dan is het goed te weten dat dit op jaarbasis meer dan 1800 euro is. Kun je toch heel leuk van op vakantie…

Een laatste reden die we geven om over te stappen naar elektrisch roken heeft te maken met de eerste reden die we gaven. Je kunt elektrisch roken heel goed inzetten om te stoppen met roken door de hoeveelheid nicotine langzaam af te bouwen en uiteindelijk zelfs over te stappen op zogenaamde e-liquids die helemaal geen nicotine meer bevatten.

Elektrisch roken vraagt geen enorme investering van je. Niet qua tijd en niet qua kosten. Misschien moet je het gewoon eens proberen. Het is tenslotte de enige manier om erachter te komen of dit ook jouw nieuwe manier van roken is.